Oferta szkolenia dla członków związku.

SZKOLENIE

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Enea Wytwarzanie prosi wszystkich chętnych członków naszej Organizacji, którzy chcieliby współuczestniczyć w działaniach mających na celu poprawę bezpieczeństwa, świadomości pracowników dotyczących ich uprawnień, roli i obowiązków w strukturach Enea Wytwarzanie, pogłębić swoje wiadomości z zakresu praw i obowiązków społecznego inspektora pracy o zapisywanie się na szkolenie.
Zapisy będą prowadzone do 10.10.2019. Prosimy o zgłaszanie się osobiście lub telefonicznie
 (nr tel. 14 - 94) do biura Związku.
Szkolenie odbędzie się w dniu 16.10.2019, w godz. 9:00 – 14:00. Szkolenie przeprowadzi Inspektor Państwowej Inspekcji Pracy w Radomiu.

•          Rola PIP
•          Współpraca PIP ze Związkami Zawodowymi
•          Zadania SIP, współpraca z PIP.

Ilość miejsc ograniczona.

Jakie obowiązki i prawa ma społeczny inspektor pracy (SIP)
Funkcja społecznego inspektora pracy (SIP) to funkcja dająca wielkie możliwości pracownikowi ale również dająca wielką odpowiedzialność za innych pracowników w zakładzie pracy. Funkcjonowanie społecznego inspektora pracy w zakładach reguluje ustawa z 24.06.1983r. o społecznej inspekcji pracy
( Dz. U. nr 35 poz. 163 z póżn. zm.). Szczegółowe zadania społecznych inspektorów pracy określa art. 4 w/w ustawy. Można określić, że społeczni inspektorzy pracy realizują swoje zadania ustawowe koncentrują się na trzech blokach zadań;

• W zakresie bezpieczeństwa pracy - eliminowanie zagrożeń, które są przyczyną wypadków i chorób zawodowych, przestrzeganie wymogów technologicznych, wyposażenie maszyn i urządzeń w osłony i urządzenia zabezpieczające, wyposażenie pracowników w sprawny sprzęt ochrony osobistej, przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bhp.
  • W zakresie higieny pracy – zapewnienie pracownikom norm higienicznych, w szczególności dot. substancji szkodliwych, zapylenia, hałasu itp., zapewnienie pracownikom odpowiednich pomieszczeń higieniczno-sanitarnych.
  • W zakresie prawnej ochrony pracy – kontrola przestrzegania przepisów o czasie pracy, ochrony pracy kobiet, świadczeń pieniężnych z tytuł wypadków przy pracy i chorób zawodowych.