Obchody 228. Rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 maja.

Obchody 3 Maja
W piątek 3 maja w Kozienicach odbyły się uroczystości związane z obchodami 228. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja.

Uroczystości upamiętniające uchwalenie drugiej na świecie i pierwszej w Europie konstytucji rozpoczęły się od mszy świętej w kościele pw. Świętego Krzyża w Kozienicach, którą odprawił proboszcz parafii ks. Kanonik Kazimierz Chojnacki wraz z kapucynem Sebastianem Piaskiem. W nabożeństwie wzięły udział liczne poczty sztandarowe, a także oddział mundurowych z Kozienickiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznych oraz Kawalerzyści 22 Pułku Ułanów Podkarpackich.

Po mszy uczestnicy uroczystości - prowadzeni przez Orkiestrę Dętą OSP w Kozienicach - przemaszerowali ulicami miasta pod Pomnik Niepodległości, gdzie odbyły się dalsze uroczystości. Te poprowadziła dyrektor Kozienickiego Domu Kultury Elwira Kozłowska w Kozienicach, która przedstawiła krótki rys historyczny.

Następnie przybyłe delegacje, przedstawiciele samorządu, placówek oświatowych, stowarzyszeń, partii politycznych i innych organizacji złożyły kwiaty pod pomnikiem.

Wiązankę kwiatów złożyła delegacja przedstawicieli:
Zarządu Enea Wytwarzanie- Łukasiewicz Marcin,
Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników Zmianowych - Jabłoński Dariusz